Visit us
Our Location
An idyllic getaway from the city – without travelling too far – Bakernes Paradis is in Lauvvik, a 20-minute drive from Sandnes city center and a 40-minute drive from Stavanger. If you plan to reach us by boat, it takes about 40 minutes to reach us from Sandnes and 45 minutes from Stavanger.
Our café in Heimahuset offers light serving such as our homemade fish soup, toasted sandwiches, baked goods, as well as homemade brownies and carrot cake from Kronen Gaard Hotell.
Our shop, located on the second floor of Heimahuset, offers a variety of unique handmade products and gift items.
Although we do not have accommodation available at Bakernes Paradis, the beautiful and historic Kronen Gaard Hotell in Sandnes is only 22.6 km or a 23-minute drive away.
Our story
Bakernes Paradis
At Bakernes Paradis, we wish to convey both coastal and farm culture. We are situated along the beautiful Høgsfjorden with views of the mountain Uburen. Bakernes Paradis also sits with a prime view of the entrance into Lysefjorden, one of Norway’s most beautiful fjords.
We are set on about 70 acres and have great hiking possibilities in the mountains opposite the fjord. We would be more than happy to arrange tours for you and your group as well as provide packed lunches and assistance with transport.
Søsken med besøk av lillesøster, Ingeborg fra Amerika. Bakerlauget overtar i 1920. Bakerlauget i Stavanger kjøper eiendommen og stedet blir kalt Bakersvennenes feriested.
Bakerne bygget Litlahuset og Reisehuset mellom 1922 og 1926. De bygget om hus og fjøs, samt at de anla kaianlegget. De bygget om husene til små boenheter for familiene, og stedet kunne romme 11 familier samtidig. De kokte mat på primus og levde det gode og enkle sommerlivet. De fikk den gamle lokalbåten til å gå anløp til kaien mot en slant ekstra. Dette ble også benyttet av feriefolk på landstedene rundt. Bakerne hadde egne robåter som de brukte til fiske, turer og til å handle på Høle. Melk hentet de hos gårdene i området. De hadde bærbusker og frukttrær som var ganske vanlig at byfolk hadde på landet.
Krigen kommer til Stavanger. De fleste bakerne hadde sitt virke på bakeriet, Samhold som lå i Østre bydel i Stavanger. Mange bodde også i området rundt Storhaug.
Den 9 april 1940 ble Stavanger okkupert av tyske tropper, og byen fyltes med tanks og soldater. 2 dager etter, den 11 april ble et engelsk bombefly skutt ned og sneiet Storhaug skole og bygninger rundt. Skolen brant ned sammen med 6 bolighus i nærheten. Heldigvis var der ingen barn på skolen, men 3 mennesker omkom og mange ble alvorlig såret. De 6 engelskmennene i flyet døde momentant. Krigen var blitt alvor og radiobiler kjørte rundt i byen med beskjed om at folket burde dra på landet pga. sikkerheten.
Bakerne samlet sine barn og familier og dro til Lauvvik. Det bodde i denne perioden over 60 mennesker på stedet. Der var uro og usikkerhet da krigens kamper også foregikk i fjorden inn mot Dirdal. Det var mye bombing i havet fra Helle og innover, og ryktet gikk om at en ubåt lå gjemt der. Kampene toppet seg mot hendelsene i Gloppedalsura den 22 april 1940. Igjen får vi barnets historie, men denne gang om engstelse og redsel. Folk i Selvikvåg kunne opplevde at vinduer sprakk av bombingen, og det satte spor i barnesinnet. Barna senset og at de voksne drev med hemmeligheter som ikke kunne snakkes høyt om. Ingen sa noe, men de visste at noe foregikk. Det var slik at alle måtte oppgi hvor mange frukt trær de hadde og hvor stor avlingen ble. Dette skulle leveres til tyskerne. Byfolket på Lauvvik smuglet derfor frukt i robåter vekk om natten for å sikre mat til familien.
Uburen
Fjellet Uburen med sine 440 moh, har sitt navn fra gammel norsk folketro om «Utburden». En «Utburd» er et gjenferd av barn som ble satt ut for å dø uten å være døpt. Sagnet sier at barn ble kastet utenfor Uburen. Ofte var det unge jenter som fikk barn i dølgsmål uten å være gift som tok livet av sine nyfødte i redsel for skammen som fulgte med. Det var stor synd på denne tiden å få barn på denne måten.
Det sies at «Utburden» ofte gir seg til kjenne ved å rope, og ble derfor også kalt «Ropar» «Utburden» kunne etter folketrua ta mange former, og kunne vel henge seg på ryggen til den som gikk forbi gravstedet, og den hadde ingen plass i himmelen da den ikke var døpt. Noen ga sine spedbarn fred ved å gi dem navn før de ble tatt av dage. Den mest vanlige måten var å bruke ordspill i stedet for dåp. Det kunne være slik som,
«Jeg døper deg på ei von – anten Kari eller Jon»
Så var det bare å håpe på det beste. Bakerungene på Lauvvik hørte mange skumle historier rundt dette, men mest kjekt hadde de det med å konkurrere om hvem som kunne se geita i Uburen. I fronten av fjellet kan man se et stort geiteansikt.
Norsk tradisjon og kultur
Vi har en drøm
Kronen Hotels overtok Bakersvennenes feriested den 30. desember 2010. Stedet sto da til kraftig forfall. Husene måtte totalrenoveres og jordene måtte ryddes for busker og kratt. Dette arbeidet startet sommeren 2011.
Vi kaller stedet Bakernes Paradis, ut fra de historiene vi har fått om Baker ungenes sommerparadis.
Vår drøm er å gjenskape historiene i de handlinger vi gjør og i konsepter vi lager, samt å sette husene rett i stand i forhold til tiden de er bygget i, så langt det lar seg gjøre.
Vi ønsker å formidle norsk tradisjon og kultur, turisme og gode opplevelser både for bedriftmarked, turister og det private.
Med glede og forventning!
Selskap, kurs og møter
Det viktigste blir for oss å tilrettelegge for en dag som gir gode minner, hvor dere skal få slappe av og nyte god mat i herlige omgivelser. Hvert år pusser vi opp og forbedrer de gamle bygningene her på Lauvvik. Mye arbeid gjenstår i Bakernes Paradis. Veldig mye. Vi gleder oss til fortsettelsen!
Den gamle lokalbåten har hatt Lauvvik som anløp ved kaien en gang i tida, på vei inn mot Selvikvåg, Oltesvik, Dirdal og Frafjord. Nå har vi gjenåpnet denne dypvannskaien. Vi er klare for å ta imot både store og små båter.
Perfekt for annerledes møter!
Ønsker du å arrangere et annerledes møte i fredfulle og vakre omgivelser? Vi har flotte lokaler!
For forhåndsbestilte grupper, selskap og arrangementer kontakt oss på [email protected].
Discovery route
Discovery Route er en historisk rundreise langs rv.13 langs Fjord-Norge fra Stavanger til bergen. Denne historiske ruten har eksistert siden 1880-tallet, da turister reiste med hest og kjerre for å oppleve den flotte naturen med majestetiske fjell, eventyrlige fjorder, isbreer, krystallklare elver og brusende fossefall.
Langs Discovery Route kan du bo på historiske hoteller og oppleve populære turistattraksjoner som Preikestolen og Trolltunga. Book din Norgesferie gjennom Up Norway som har lang erfaring med å skreddersy helt unike reiser og opplevelser i Norge som tilpasses dine ønsker og behov.
Norges mest bærekraftige reise
Sommeren 2020 reiste Ina Vikøren, Sustainability Manager for Telia sammen med Up Norway og et filmteam på den historiske reisen langs Discovery Route mellom Bergen og Stavanger for å møte lokale reiselivstilbydere som oss hos Kronen Gaard Hotell og vårt landsted Bakernes Paradis. Målet med turen var å sette sammen og utforske Norges mest bærekraftige reiseopplevelse.