Kronen Gaard Hotell
Kronen Gaard Hotell

Litt om Kronen Gaard Hotell

Kom og besøk oss

Reise informasjon

Kronen Gaard Hotell ligger på Vatne, like utenfor Sandnes. Adresse: Lutsiveien 70, 4309 Sandnes Norge

Vi ligger 14,5 km fra Stavanger-Sola lufthavn, 21,6 km fra Stavanger sentrum og 4 km fra Sandnes sentrum.

Flybussen Sandnes – henta.no

Bestill flybuss til en holdeplass nær deg. Se nettsiden, henta.no eller egen app for mer informasjon og for bestilling av billetter. Booking av reise må skje innen kl. 18.00 dagen i forveien. Bruk kodeord «GjestKronenHotels» for gjesterabatt.

 

Ankomst med tog/buss:

Fra stasjonen i Sandnes Sentrum tar du buss nr 21 til Kronen Gaard Hotell.

Ankomst med bil:

Kronen Gaard Hotell ligger langs Riksvei 13, på vei mot Hommersåk. Det er gratis parkering for alle våre gjester.

Historien til

Kronen Gaard Hotell

Trelasthandler Gabriel Block Watne fikk i 1898 skilt ut 17 mål jord av foreldrenes gård på Vatne og bygget landstedet som i dag er Kronen Gaard Hotell. Gabriel drev med trelast og reiste en tur over til Amerika for å studere noe som de kalte pre-cut, det var ferdige byggesett skåret på fabrikken som de satte opp på byggeplassen.

Det gule hovedhuset er det første Block Watne huset som er satt opp og det var slik eventyret om ferdighus giganten Block Watne startet.

Gabriel og Beate Block Watne var kjent for selskapelighet. De hadde seks barn og bodde på landstedet hele sommeren. Turen fra familiens bopel i Langgaten til Vatne tok om lag en halvtime. Dessverre kom det nedgangstider og Block Watne solgte eiendommen i ca. 1920.

Østerrikeren Frans Salerius Faydt kjøpte så stedet. Han og en kamerat kom til landet i 1911. De var nettopp ferdig utdannet og rømte hjemlandet p.g.a. frykt for å bli innkalt til krigstjeneste. Faydt var da veverimester på Sandnes Ullvarefabrikk. Han og hans kone fikk 2 døtre, dessverre så døde konen hans i barsel. Faydt giftet seg da med husholdersken men døde bare kort tid etterpå. Husholdersken solgte da eiendommen, satte de to små jentene ut i fosterhjem og flyttet tilbake til sitt hjemsted i Haugesund. 

Den ene piken ble plassert hos slakter Nygård i Sandnes og den andre hos morens familie på Ålgård.

Stedet ble solgt til oversøster Gudrun Baade Jensen som da jobbet på Dale psykiatriske. Den idealistiske oversøsteren drev gården videre som hjem for eldre sinnslidende damer. De landlige omgivelsene på Vatne var et perfekt sted for avkobling og rehabilitering.

I 1953 kjøpte Kjell og Sygni Steinsvåg stedet, hun var nyutdannet menighetssøster, han var da nyutdannet diakon. De drev institusjonen videre i privat regi. Stedet ble i den tiden kalt for ”Trødne”. Navnet ”Trødene” har sin opprinnelse ved at området var veldig myrete og det var flere oppkommer med vann rundt på markene. Når det regnet lå det en jordflekk på høyden som var tørr og der gikk dyrene og trødde, derav navnet” Trødene”.

På 1980 tallet leide Rogaland psykriatiske gården som psykriatisk sykehjem. I 1986 ble Kronen Gaard Hotell startet, nå var det slutt på å drive psykriatisk institusjon. Det var Kjell og Sygni som startet hotellet, de bygget om og åpnet dørene og selskapelighetene tok atter en gang over.Hotellet ble frem til 1993 drevet som et alkoholfritt hotell noe som viste seg å bli vanskelig på slutten av 80 tallet når champagnekorkene ble sprettet over alt og vi var inne i den velkjente jappetiden.

I 1993 ble deres sønn Helmer Steinsvåg ny eier av Kronen Gaard, hotellet fikk da sjenkebevillgning og en ny epoke startet.

Litt historie om de ulike lokalene hotellet har:

Kronesalen

Når stedet ble drevet som hjem for eldre og sinnslidende damer var deres arbeidsstue i kronesalen. Her satt de og gjorde håndarbeid, du kunne høre symaskinene og ”tatle” på lang vei.

Room 103 and 104

Dette var en gang i tiden isolat rom der pasienten bodde i den ene delen og pleieren i den andre. Ser en nøye etter kan en se at det har vært dør i mellom disse to rommene.

Room 116 (Gaardsuiten)

Det var opprinnelig hønsehuset til Watne familien

Gaardshuset

Var opprinnelig stall til hester og grishus men ble bygget om til vaskeri når stedet ble drevet som hjem for eldre og sinnslidende damer. Her ble linskjorter rene og pene.

Bryggerhuset

Etter 2 verdenskrig var bryggerhuset bomberom for befolkningen på Vatne. Du kan se det på tykkelsen på veggene. På veggen henger det bilder av Faydt og hans to døtrene.

Room 203, Block Watne Suite

Block Watne familien har fortsatt å sette preg på stedet. Gunnar Block Watne, Gabriel sitt barnebarn, har laget møbler til sin bestefars hus. Noen av møblene står i det som kalles Block Watne Suiten. Han har i tillegg laget Kongestolene som står ved Kronesalen.

Loftet

På det lille kvist rommet på loftet bodde Laura Watne, hun var datidens Ingrid Espelid Hovig og skrev økonomisk kokebok. Menyene og matfilosofien til Kronen Gaard Hotell er inspirert av Laura.

Kronen Gaard sine verdsatte

Ansatte

Helmer Steinsvåg

Hotelldirektør

helmer@kronenhotels.no
+47 91 56 69 10

Hanne Simonsen

Hanne Simonsen

Driftssjef

drift@kronen-gaard.no 
+47 51 60 83 00 

Ragnhild Hillestad

Ragnhild Hillestad

Kjøkkensjef

kjokken@kronen-gaard.no
+47 51 60 83 00

Britt Føreland Haga

Britt Føreland Haga

Salgs- og bookingansvarlig

salg@kronen-gaard.no
+47 51 60 83 03

Praktisk informasjon

Adkomst & Utsjekking

Du kan sjekke inn fra kl. 15.00 på ankomstdagen. På avreisedagen må du sjekke ut senest klokken 12.00. Rommet er reservert til 18.00 på ankomstdagen. Hvis du ankommer senere enn 18:00, må du garantere din reservasjon med et kredittkort. Hvis reservasjonen ikke er garantert for sen ankomst eller at du har forhåndsbetalt, kan bestillingen bli kansellert klokken 18.00.

Avbestilling og uteblivelse
Med mindre annet er avtalt skal avbestilling skje senest kl. 12.00 dagen før ankomst. Ved uteblivelse eller for sen avbestilling vil første natt av opphold bli belastet.

Kontaktinformasjon

Kronen Gaard Hotell

Lutsiveien 70

4309 Sandnes

Telefon: +47 51 60 83 00

booking@kronen-gaard.no

Se på Google Maps