Bærekraft

Vi gjør stadig nye grep for å redusere miljøbelastningen og har valgt ut noen konkrete fokusområder som vi arbeider målrettet mot for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Her er noen miljøsaker vi fokuserer nå og fremover på Kronen Gaard:

Redusere matsvinn

Sommeren 2017 inngikk myndighetene og en samlet matbransje den historiske avtalen om å halvere matsvinnet i Norge før 2030. Kronen Gaard har signert avtalen og i den forbindelse har det blitt iverksatt en rekke tiltak for å redusere matsvinn fra vår restaurant og kjøkken. Et av tiltakene vi iverksatte i 2022 for å redusere matsvinn var bokashi. En komposteringsmetode som fermenterer matavfall og utvikler seg til næringsrik jord og gjødsel på bare noen få uker. Avkapp av frukt og grønt fra kjøkkenet vårt blir fermentert i bokashibøttene og deretter får gartneren vår næringsrik kompostjord til å dyrke frem grønnsaker fra egenprodusert jord. Et perfekt lite kretsløp.

Materialbruk

Naturmaterialer som stein, tre og tegl fra Sandnes er materialer som går igjen og vi kan takke flere av våre lokale innbyggere for historiske møbelskatter som har fått nytt liv hos oss. Block Watne familien har også fortsatt sitt preg over stedet. Vi bruker skiferhellere i hagen som kommer fra Langgata i Sandnes hvor Gabriel Wathne som bygget den eldste delen av Kronen Gaard hadde sin bopel. Gunnar Block Watne, Gabriel sitt barnebarn, har laget møbler til sin bestefars hus. Noen av møblene står i det som kalles Block Watne Suiten. Han har i tillegg laget Kongestolene som står ved Kronesalen.

Kortreist mat

Laura Wathne var søster av Gabriel Wathne som bygget det som i dag er Kronen Gaard Hotell. Hun var datidens Ingrid Espelid Hovig og skrev økonomisk kokebok i 1927 som har vært flittig brukt i tusener av norske hjem. Vi henter fortsatt inspirasjon fra Lauras kokebok og verdiene hennes generasjon står for som blant annet å servere kortreist, hjemmelaget og bærekraftig mat i takt med sesongene.

Kronen Gaard Hotell holder til i matfylket Rogaland med et mangfold av engasjerte produsenter rundt oss som leverer råvarer og produkter av høy kvalitet. Vårt kjøkken komponerer menyer med kortreiste og sesongbaserte råvarer i fokus som bidrar til å støtte lokale produsenter og reduserer miljøpåvirkningen ved å redusere transportbehovet.

Lokale samarbeid

Sommeren 2023 går drømmen om et eget Orangeri i oppfyllelse og dette er bare begynnelsen på våre utvidelsesplaner. Da er det viktig for oss at vi jobber sammen med dyktige, lokale fagfolk for å ta vare på og utvikle Kronen Gaard. Alt fra dyktige arkitekter, snekker, byggmester, elektriker, blikkenslager og rørleggere som også tar miljøhensyn med i beregningen. 

Miljøsertifisering

Kronen Gaard er en miljøsertifisert organisasjon som vil si at vi har gjennomført en miljøsertifiseringsprosess og oppfyller visse krav til miljø- og bærekraftig drift. Det betyr også at vi har bundet oss til å jobbe målrettet mot å redusere miljøbelastningen ved blant annet avfallshåndtering, energibruk, arbeidsmiljø, innkjøp og transport. Sertifiseringen inkluderer også krav til dokumentasjon, rapportering og kontinuerlig forbedring.

 Vi er opptatt av å bidra så godt vi kan til et bedre og mer bærekraftig miljø slik at vi at vi kan fortsette å gjøre det vi elsker i mange generasjoner fremover.