Tips og gode råd til den store dagen

Bryllupsguide

Gode minner varer evig. Bryllupsdagen er en slik anledning – en opplevelse som holdes ved like, bæres i hjertet og tas fram om og om igjen, hele livet. Kjærestepar som vil at den store dagen skal rammes inn av noe ekte og vakkert, kan trygt velge Kronen Gaard Hotell som arena for den stor kjærligheten. I denne bryllupsguiden har vi samlet det meste du trenger å vite – inkludert den del gode råd som skal sikre at dagen blir perfekt. God lesing!

Finn rammen dere ønsker å ha

Kronen Gaard Hotell er stedet for romantiske og stillferdige bryllup. Stolte, gamle bygninger, et hageanlegg det er fint å rusle rundt i, romslige lokaler og dyktige, trivelige medarbeidere. Bryllup er noe av det viktigste man foretar seg – og vi vil bidra til at dagen skal bli minneverdig for dere.

Forberedelsene i gang

Aller først snakker dere med prestekontoret eller bygdefogden og får de papirene dereskal fylle ut. Det som nå haster mest, er å bestille bryllupslokale – husk både musikk og fotograf! Bestill gjerne et år i forveien. Vi hjelper gjerne til med å finne både musikk og toastmaster.

Send innbydelsene i god tid

Jo før vi vet hvor mange som kommer, jo greie går forberedelsene. Det er lurt å sende ut invitasjonene i god tid – gjerne 5-6 måneder før arrangementet skal avholdes. Hvis gjestene trenger overnatting, bør rom bestilles i god tid. Vi har brudesuiter til brudeparet – og vi sørger for at blomster, frukt og champagne er på plass. Det venter også en god, ny morgenkåpe å krype inn i. Og hva med overnatting for resten av bryllupsgjestene? Det er alltid hyggelig å samles til en deilig frokost morgenen etter!

Når selskapet ankommer

Det er ofte vrient å vite hvilket tidspunkt gjestene skal inviteres til. Etter vielsen er det vanlig at brudeparet skal til fotografen, og da går det gjerne halvannen til to timer før de ankommer festlokalet. Selv om gjestene inviteres til et gitt tidspunkt, er det vanlig at de drar direkte fra vielsen til Kronen Gaard og samles der.

Før brudeparet ankommer

Vi gjør ventetiden til en hyggelig opplevelse – serverer velkomstdrink (gjerne med påfyll) og eventuell «ventemat». Velkomstdrinken bidrar til å skape en positiv ramme rundt arrangementet: det å ha noe å holde i gjør det mer naturlig for gjestene å spasere rundt og hilse på hverandre. Er det vår eller sommer og fint vær, anbefaler vi å servere drinken utendørs. Om vinteren velger vi gjerne å servere varm gløgg i stemningsfulle omgivelser rundt bålet.Vi anbefaler at middagen ikke starter senere enn kl. 18, slik at dere ikke risikerer å komme på etterslep når det gjelder kaffe og kakebord. Det er aldri godt å vite hvor mange og lange talene blir!

Til duk og dekket bord

Vi dekker med hvite damaskduk, hvite damaskservietter og hvite lys i sølvkandelaber. Dekketallerken er spesialdesignet – hvit med dekor i blått og gull. Har dere egne ønsker for valg av dekorasjon, blomster, farger og utforming er dere velkommen til å sette deres personlige preg på utsmykkingen. Friske blomster på bordet har dere ansvar for selv, men vi kan bestille dem dersom det er ønskelig. Det er fordel om blomstene blir levert på bryllupsdagen, da holder de seg fine.

Bordoppsett

Når bordplan og bordkort er klart, lever dette i resepsjonen, så legger vi bordkortene på plass. Når det gjelder bordoppsettet, vil vi alltid at gjestene skal sitte nær hverandre. Det betyr dersom dere er flere enn 40 personer, anbefaler å sette bordene i en E. Dette er mer sosialt; kommunikasjonen mellom gjestene går lettere. Et fint bord, god mat og hyggelige omgivelser er viktig, men det virkelige avgjørende for en vellykket fest er den gode tonen mellom gjestene!

Selskapsmeny med drikke

Kronen Gaard Hotell serverer tre-, fireeller femretters selskapsmeny. I de fleste selskaper serveres hovedretten to ganger. En får nytt bestikk og nye varme tallerkener mellom første og annen gangs servering. Til selskapsmenyen serverer vi det gjestene vil ha å drikke. Når det gjelder vin, er det vanlig at vi skjenker ett glass hvitvin til forretten og to til fire glass rødvin til hovedretten. I alle selskaper serveres det selvsagt alkoholfrie alternativ. Vi har godt utvalg i alkoholfrie viner i tillegg til
mineralvann og ferskpressede juicer. Mineralvann kan skjenkes eller settes ved bordene. Vi avtaler på forhånd hvilken type drikke som skal serveres. Til desserten står valget mellom dessertvin og konjakk/likør.

Kaffe og kakebord

Vi setter opp kaffe- og kakebuffet etter maten. Normalt har arrangøren med kaker, mens vi tar oss av kaffen. Husk å merke fatene og eskene med brudeparets navn før dere leverer kakene. Det hender at noen inviterer gjester kun til kaffe og kake. Ofte varer middagen lenge enn planlagt, og det å ha gjester ventende på «gangen» er ubehagelig både for arrangøren og for gjestene det gjelder. Det er mye bedre å satse på et trivelig etterselskap! Etter maten er det ellers vanlig at vi åpner baren. Vi blir på forhånd enige om det skal være fri bar, om det skal deles ut bonger eller om gjestene skal betale selv. Dette vil toastmasteren opplyse om.

Toastmasteren er viktig!

Toastmasteren spiller naturligvis en viktig rolle i bryllupet – og ikke minst før den store dagen. Det er viktig at kommunikasjonen mellom toastmaster og hovmester er god, slik at de kan samkjøre opplegget best mulig. Toastmasteren er kontaktpersonen mellom vertskap og hotell, og all informasjon bør derfor samles hos ham eller henne. Ved bryllup er toastmasteren ansvarlig for å binde det hele sammen – og det begynner vanligvis med at han samler gjestene til en felles velkomst av brudeparet.

«Jeg er ingen taler, men..»

I høytidelige anledninger passer det med noen velvalgte ord om viktige ting i livet. Vanlig skikk og bruk er at talene er meldt inn til toastmaster på forhånd, slik at han/hun kan lage et program for kvelden. Som oftest legges talene til etter hovedretten er servert og bordet ryddet. Da er gjestene gode og mette, de vil sette seg godt til rette og være mer lydhøre. Dessuten passer det godt med en pause før desserten serveres. Og det er – som nevnt – alltid vanskelig å vite hvor lange talene blir.

Gavebordet

Kronen Gaard setter opp gavebordet. Det er smart hvis dere gir noen av gjestene i oppgave å ta imot gavene – pakke dem opp, registrere dem og plassere dem på gavebordet sammen med gratulasjonskortet. Et godt råd er ellers at dere ikke kaster papiret, men legger det under bordet – det er nemlig ikke sjelden at noe ligger igjen i papiret.

Ta kontakt

Vi skreddersyr ditt unike bryllup, hjelper deg med planleggingen og gleder oss til å gjøre bryllupsdagen din helt uforglemmelig.